Project omschrijving

Een villa of landhuis is een vrijstaande woning.In de 18e en 19e eeuw werd meestal de naam landhuis gebruikt voor grote buitenverblijven in een landschappelijke omgeving.

De tuineigenaren van deze nieuwbouw-villatuin willen graag een rustige tuin met een strakke vormgeving met een landelijke sfeer. Stijlvol, duidelijke praktische indeling, gezellig,  een chique uitstraling en weinig onderhoud. Meerdere terrassen en mooie blikvangers.

De onderhoudsvriendelijke villatuin is een landschappelijke tuin, want de tuin loopt geleidelijk over in het landschap. Een laag Engels hekwerkje geeft de erfafscheiding aan op een luchtige en geheel bij de landschappelijke stijl passende manier.

Op meerdere plaatsen in de tuin kun je heerlijk genieten van het buitenleven: Het hoofdterras ligt midden in de tuin. De bakstenen vormen een rustige combinatie met de grote Oud-Hollandse tegels die langs de gevel van het huis liggen. Voor de dakbomen zijn er uitsparingen gemaakt in de bestrating. Hierin groeien tevens bloeiende bodembedekkende planten en bij iedere boom staat een grondspot, zodat de bomen ’s avonds mooi van onderuit belicht worden en zo zorgen voor sfeer. Hier kun je in de zomer heerlijk in de schaduw eten of een kopje koffie of thee drinken bijv.en evt. genieten van elkaars gezelschap.

Rechts achterin de tuin is een relaxterras gerealiseerd. Gebakken stenen zorgen voor een rustige sfeer op de grond. De voegen zijn met componentenlijm gevoegd, zodat er geen onkruid meer tussen kan gaan groeien en het kijkt mooi afgewerkt. Er staan loungemeubelen, leuke bijzettafeltjes en er is ruimte om het geheel naar eigen smaak te decoreren. Ook is er voldoende ruimte voor bijv. een jacuzzi en/of een buitenhaard of een buitenkeuken. Er kan immers ook een muur of wand bijgeplaatst worden op de erfafscheiding. Vanuit dit terras heb je ook prachtig uitzicht naar alle kanten en de haag kun je naar eigen wens laten groeien, totdat deze voor voldoende privacy zorgt.

Een extra terras onder de veranda zorgt ervoor dat je tijdens de werkzaamheden van de dag tussendoor even rustig kunt gaan zitten uitrusten. Losse stoelen en een bankje, bijzettafeltje met een bloemetje erop, een leuk kleedje, een sierlijke pot met een robuuste plant, vele opties mogelijk. Al zit je er weinig, het kijkt gezellig aangekleed.

Langs de achtergevel van de woning staan grote potten met hangplanten. Deze potten zorgen ervoor dat het praktische stuk met tegels niet kil, maar gezellig en chique oogt. Overigens is de plaats handig i.v.m. water geven.

De beplanting is zo gekozen dat het ruim voldoende variatie biedt, vogel-en vlindervriendelijk is en door het voornamelijk planten in groepen weinig onderhoud nodig heeft.Het hele jaar bloeien er wel ergens bloemen, soms met geur, in verschillende hoogtes, voldoende wintergroene planten, verschillende bladtinten, herfsttinten en prachtige wintersilhouetten. Doordat er in de hele tuin gewerkt is met verschillende licht-armaturen is de tuin ook in de winter een plaatje. Van binnenuit zie je de tuin dan ook belicht en kun je genieten van het uitzicht.

Veel gazon zorgt voor een rustige uitstraling en als het gras gemaaid is, ziet het er meteen netjes en verzorgd uit.

Duidelijke zichtlijnen zijn kenmerkend voor deze tuin. Aan het einde van een zichtlijn is iets bijzonders te zien. Bijv. de grote bloembakken met roodbladige Japanse esdoorns erin langs de zijkant van de voortuin. Deze worden geaccentueerd door het pad van houtlook-tegels langs de voorgevel van het huis die doorlopen onder de potten door, onderbroken door het gazon voor een speels effect. Ook het hoge, smalle ornament in de achtertuin vormt een echte blikvanger vanuit verschillende hoeken. Door het pad met de staptegels in het gazon wordt het extra geaccentueerd.

Er staan in de voortuin grote witte, lage bloembakken met siergrassen, dit kijkt stijlvol, het witte vormt een mooi kleurcontrast met de andere materialen, voor het benadrukken van de symmetrie in huis en ,ook niet onbelangrijk, er kunnen nu geen auto’s bij de achterdeur parkeren. Er is aan de rechterkant in de voortuin langs de oprit ruim voldoende parkeergelegenheid voor 3 auto’s.