Project omschrijving

Rustige, strakke en rechte vormen in de verhardingsmaterialen, gecombineerd met natuurlijke, organische vormen in het gazon en de borders met kindvriendelijke planten vormen de basis bij deze tuin.
Het geeft een mooi contrast en past goed bij de woning.

Deze tuin is overzichtelijk in onderhoud en daardoor onderhoudsvriendelijk.

Vanuit het hoofdterras onder de veranda heb je een sfeervol uitzicht naar de borders, het gazon en de prachtige meerstammige bomen met siergrassen als onderbeplanting.

De houtkachel vormt het middelpunt van de veranda.
Zowel vanaf de eethoek als vanaf de rustige loungebank kun je genieten van het haardvuur.

Om de tuin dieper en groter te laten lijken, ligt er gras tot aan de haag.
Als hier planten zouden staan, zou de tuin kleiner voelen, nu lijkt het gras verder te gaan.
Om dit effect te versterken en te zorgen voor ruimtelijke werking, loopt het pad van grote tegels een stukje door in het gazon.

Om het zicht vanaf de achterburen langs de rechterzijde te blokkeren komen er leibomen in schermvorm te staan en een boom met een losse kroon op de hoek (stam 2 m van de erfafscheiding), zodat het geheel een speelse uitstraling krijgt.
In de herfst wordt dit ook nog een schitterende, kleurrijke hoek door het verkleuren van de bladeren.

Rechts om de hoek staat een stalen rek met houtopslag, praktisch, maar ook een mooie blikvanger.

In het verlengde van de garage liggen grote tegels, hierop staat in de zomer een groot opzetzwembad voor de kids en een bankje om op te zitten en de badhanddoeken op te leggen.
2 zuilboompjes zorgen ervoor dat het zicht vanuit het hoofdterras richting het zwembad een beetje onderbroken/gecamoufleerd wordt.
De rest van het jaar, als het zwembad weg is, wordt dit stuk bestrating op een decoratieve manier ingevuld met een paar lichte tuinmeubelen en o.a. een vogelvoerhuis op voet.
Dan is het in de winter genieten van alle vogeltjes die komen eten.

Langs het huis staan 4 dakbomen in de grind met grondlampen bij de stammen.
Deze verlichting zorgt voor sfeer en het is praktisch , omdat het een pad is waar dagelijks veel gelopen wordt.
Het grind doet tevens dienst als terras, een paar stijlvolle loungemeubelen stelen hier de show.
Ook is het een leuk privé-hoekje voor de kids om er met vriendjes en vriendinnetjes te gaan zitten.
2 grote, witte robuuste potten met wintergroene hangplanten zorgen voor de finishing touch.

Tussen de voortuin en de achtertuin staat een brede donkere poort.
Het blijft ruimtelijk, omdat het geen dichte poort is.
Het wordt een poort met een speelse uitstraling, geen standaard model.
De poort bestaat uit 2 poorten van elk 1 m.
Hierdoor blijft het mogelijk met een breder voorwerp naar achteren te kunnen.
Tevens maakt deze poort het mogelijk om een hond veilig in de achtertuin los te kunnen laten lopen.
Uiteraard moet er dan nog gaaswerk voor de hagen komen te staan.
‘s nachts kan de poort op slot en dit zorgt voor extra veiligheid.

De voortuin wordt in eerste instantie voor de komende jaren ingericht als speeltuin.
Er komen leibomen in schermvorm, hoge heesters en hoge siergrassen voor een beschut gevoel.
De bestrating en het gazon, het halfronde bankje en de borders is na aanleg al helemaal volgens plan.
Het speelhuis, het speeltoestel in de zandbak en de trampoline komen in de toekomst te vervallen als de kinderen groter zijn geworden.
Op de plek van het speelhuisje komen nieuwe planten, op de plek van de trampoline komt gazon en op de plek van het speeltoestel in de zandbak komt gazon of een vak met grind en grote, robuuste potten met stijlvolle beplanting als blikvanger aan het einde van het pad vanaf de oprit.

De hoge haag van de achtertuin wordt doorgetrokken tot achter het speeltoestel, dit geeft een beschut gevoel voor de spelende kinderen.
Daarna begint de lage haag van de voortuin.
door de haag laag te houden, heeft men veilig zicht tijdens het aan komen rijden en wegrijden met de auto.

Een pad van houtlooktegels ‘loopt door’ in de oprit, hierdoor krijgt de oprit een speels uiterlijk.
Deze houtkleurige langwerpige tegels vormen een mooi contrast met de grijze grote tegels.
Langs de gevel van het huis ligt een strookje grind om het opspatten van regenwater te verminderen.

De bolboom met hoge siergrassen eronder en het gazon wat aansluit op de oprit, zorgen ervoor dat het een kleurrijk geheel wordt.
Langs de haag wordt een stuk beplanting geheel in de sfeer van een groente-en fruittuin ingericht, besdragende struiken en bijv. een verhoogde bak erin met aardbeienplantjes.
Extra leuk en leerzaam om daar samen met de kids mee bezig te zijn.

Sfeerverlichting in deze tuin heeft een grote meerwaarde.
Het zorgt ervoor dat het looppad praktisch verlicht wordt, maar ook dat de tuin er ‘s avonds sfeervol uitziet.
Het verlengt de zomeravonden en nodigt uit om langer buiten te zitten, uiteraard mede dankzij de houtkachel en heaters.
De rest van het jaar betrek je met verlichting de tuin bij het huis.
Vanuit het huis is het fijn om verder weg te kunnen kijken uit de ramen en bijv. extra te genieten als het sneeuwt.

Ontwerp woning: Van Kuppevelt bouwadvies & ontwerp, Milsbeek